Durant en Aelvoet willen Belgische groene in Conventie

"Het zou normaal en volstrekt logisch zijn dat de Groenen, namens België, ook een vertegenwoordiger naar de Conventie kunnen sturen. We zullen ons daar alleszins hard voor inspannen". Dat verklaarde vice-premier Isabelle Durant dinsdag op een persgesprek in Brussel. Haar groene collega en vice-premier Magda Aelvoet sprak haar niet tegen, maar stelde zich toch voorzichtiger op. Op de top van Laken gaven de regeringsleiders hun fiat aan de Conventie, de nieuwe instelling die de EU-verdragswijziging en de Intergouvernementele Conferentie (IGC) moet voorbereiden. Tegelijkertijd werd in Laken beslist over de samenstelling. Elk land mag drie vertegenwoordigers afvaardigen: één namens de regering en twee namens het nationale parlement.

BELGA

België en Italië zijn momenteel de enige landen die hun nationale vertegenwoordiger al bekend maakten. Giuliano Amato en Jean-Luc Dehaene worden vice-voorzitters van de Conventie en Belgisch premier Guy Verhofstadt verzekerde zijn collega's regeringsleiders dat ze, in tegenstelling tot Valéry Giscard d'Estaing, er niet in persoonlijke naam zullen zitten. In regeringsnaam dus. Oppositielid Dehaene zal in de Conventie bijgevolg de paars-groene coalitie vertegenwoordigen. Die beslissing namen Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, in het koninklijk paleis zonder hun collega's in het kernkabinet te raadplegen. Vooral de Groenen dreigen nu het gelag te betalen. Immers, de twee grootste partijen uit de coalitie, zullen er op staan dat ze iemand uit eigen rangen in de Conventie hebben. Voor de VLD wordt aan voorzitter Karel De Gucht of kamerlid Pierre Chevalier gedacht, voor de PS aan senator Philippe Mahoux.

Zo was het ook in 1999 bij de Conventie over de Grondrechten. De regering stuurde toen eveneens Dehaene, terwijl de parlementen De Gucht en Roger Lallemand (PS) afvaardigden. Vermits het deze keer om de toekomst van de Unie gaat en Verhofstadt op eigen houtje besliste om Dehaene opnieuw af te vaardigen, willen de Groenen deze keer wel iemand uit de eigen familie in het Belgisch triumviraat. Durant verzekerde dat ze zich erg zou inzetten om de regeringstop van haar standpunt te overtuigen.