Kinderen VdB dienen klacht in tegen 2 auteurs

De drie kinderen van wijlen minister van staat Paul Vanden Boeynants hebben een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend wegens smaad en eerroof tegen Jean Nicolas en Frédéric Lavachery, de auteurs van het boek "Dossiers pédophiles, le scandale de l'affaire Dutroux". Dit deelde mr. Véronique Laurent die optreedt namens de nabestaanden van Vanden Boeynants dinsdag mee.

BELGA

Met de klacht volgt de familie het voorbeeld van het Hof en de Belgische regering die eerder - met succes - een kortgeding inspanden, weze het tegen de uitgeverij Flammarion die het boek op de markt bracht. Ook koning Albert wordt in het boek van Nicolas en Lavachery in verband gebracht met zedenfeiten, gepleegd in betere Brusselse kringen.

De klacht is in handen van onderzoeksrechter Pignolet. Volgens mr. Laurent willen de nabestaanden de nagedachtenis van hun vader behoeden voor elke insinuatie over pedofiele feiten. Volgens de kinderen Vanden Boeynants gaan de auteurs zich in het hoofdstuk over het beruchte dossier Pinon te buiten aan "leugenachtige beschuldigingen die beledigend zijn en een zware aantasting zijn van de nagedachtenis en het imago van Paul Vanden Boeynants". Het omstreden dossier Pinon - naar de Brusselse arts die het verhaal in de jaren tachtig lanceerde - handelt over vermeende maar nooit bewezen zedenfeiten waar minderjarigen en prominenten bij betrokken waren.

De advocate wees er nog op haar cliënten hebben gekozen voor een strafklacht voor het Belgische rechtbank, veeleer dan een burgerlijke klacht tegen de uitgeverij Flammarion. Het hof en de Belgische regering kozen voor deze tweede mogelijkheid. In oktober jl. werd Flammarion door een Parijse rechtbank verplicht tot het inlassen van een rechtzetting in alle exemplaren van het omstreden boek.

Aangeboden door onze partners