Baasjes besmetten huisdieren met bacterie

Het was al bekend dat huisdieren bacteriën kunnen overbrengen op hun eigenaren, maar omgekeerd kunnen baasjes hun honden, katten of paarden ook ziek maken, zo blijkt uit een rapport van Canadese onderzoekers dat zondag werd besproken op een congres in Chicago.

APNED

De onderzoekers stelden zestien gevallen vast waarbij huisdieren van de mens de gevaarlijke staphylococcus aureus hadden overgenomen. De bacterie is beter bekend als MRSA en komt vooral in ziekenhuizen voor, waar met name ouderen of patiënten met open wonden er slachtoffer van kunnen worden. In enkele gevallen konden de onderzoekers aantonen dat huisdieren de bacterie hadden opgelopen enkele maanden nadat hun eigenaar besmet was geraakt. De onderzoekers denken dat dieren de bacterie ook in dierenklinieken kunnen oplopen.

In ziekenhuizen in de Verenigde Staten worden jaarlijks 80.000 MRSA-besmettingen vastgesteld. In het ergste geval kan MRSA leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. Doordat de bacterie resistent werd moesten de afgelopen jaren nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld. Bij gezonde mensen kan de bacterie op de huid voorkomen zonder dat ze er ziek van worden.