Van Eyck vermoedt gesjoemel met "The Afterman"

De van 1986 daterende low budget-speelfilm "The Afterman" van de Zichemse cineast Rob Van Eyck, wordt momenteel door verschillende firma's op het internet als video te koop aangeboden voor 20 dollar (900 frank of 22,3 euro), zonder dat daarover enig akkoord bestaat, laat staan dat de maker vergoed wordt. Van Eyck heeft de zaak voorgelegd aan auteursrechtenorganisatie SABAM waar men, naar zijn zeggen, nog niet met een gelijkaardig geval geconfronteerd was. SABAM gaat nu na wat er precies aan de hand is.

BELGA

Rob Van Eyck verkocht eerder de rechten van zijn film voor tien jaar verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Dat leverde hem niets op. Een jaar of drie, vier, geleden kreeg hij te horen dat dat bedrijf failliet was gegaan. Hij kreeg enkel de moederkopij van de cassette terug. De cineast vermoedt dat ondertussen zonder zijn medeweten de rechten doorgespeeld werden aan derden. "The Afterman" staat behalve bij Amerikaanse verkopers ook op de websites van firma's uit Tsjechië, Skandinavië en Japan te koop.

De prent "bevat verschillende schokkende scènes" adverteert een van de sites. "The Afterman" vertelt over de enige overlevende van een kernkatastrofe (Jacques Verbist) die nog een tweede overlevende vindt: een vrouw (Franka Racet) bij wie hij "de liefde herontdekt".