Mechels bedrijf gaat HIV-remmer ontwikkelen in VS

Het Mechelse biotechnologisch bedrijf Tibotec-Virco mag van de Amerikaanse FDA, de Food and Drug Administration, starten met het onderzoek naar een nieuwe 'non-nucleoside reverse transcriptaseremmer' (NNRTI) van de volgende generatie, een (mogelijk) anti-HIV-geneesmiddel, in de Verenigde Staten. Tibotec-Virco lanceert weldra de eerste fase van het klinisch onderzoek naar TMC125, zo heeft het Mechelse bedrijf woensdag aangekondigd.

BELGA

Het HIV-virus is in staat om mutante stammen te ontwikkelen die resistent zijn tegen de bestaande HIV-geneesmiddelen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom de behandeling van HIV-patiënten vandaag de dag mislukt. Als antwoord op de steeds dringender wordende nood aan nieuwe therapieën, is Tibotec-Virco jaren geleden al begonnen met de uitvoering van een parallelle zoekstrategie om geneesmiddelen te vinden die 'in vitro' bijzonder actief blijken tegen zowel natuurlijke als resistente HIV-types. TMC125 behoort tot een nieuwe groep van molecules (diaminopyrimidine- analogen) die een bijzonder flexibele structuur hebben. Die flexibiliteit resulteert in gunstige bindende interacties met mutante HIV-stammen en het natuurlijke virus. 'In vitro'-studies toonden reeds aan dat TMC125 uiterst actief is tegen HIV-stammen die resistent zijn tegen de huidige NNRTI's. "Het bedrijf verbindt zich ertoe om een klinisch programma uit te voeren in de VS", zegt Neil Graham, van het medische departement van Tibotec-Virco in North Carolina (VS). "We zijn ten zeerste verheugd dat onze anti-HIV-stoffen de behandelingsmogelijkheden van HIV/AIDS-patiënten zouden kunnen verbeteren." Het klinisch onderzoek rond de kandidaat-NNRTI is de eerste prestatie van Tibotec-Virco inzake het ontwikkelen van geneesmiddelen in de VS. "Een mijlpaal voor ons bedrijf", zegt CEO Philippe Balero dan ook. Klinische studies (in de fasen I en Ia) met het nieuwe geneesmiddel TMC125 zijn reeds uitgevoerd in Europa. De eerste resultaten van een dergelijke kortetermijnstudie bij nog niet eerder behandelde patiënten zijn inmiddels gepresenteerd op het ICAAC congres in Chicago.

Tibotec-Virco is een biotechnologisch bedrijf met hoofdzetel in België en filialen in de Verenigde Staten en Ierland. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen en geïndividualiseerde therapeutische producten en diensten op het gebied van HIV en andere infectieziekten, met het doel het leven van de patiënten te verlengen en te verbeteren. Het bedrijf heeft twee nieuwe antiretrovirale bestanddelen in klinische ontwikkeling, TMC125, een non-nucleoside reverse transcriptaseremmer (NNRTI) en TMC114, een protease-inhibitor (PI).