2 verdachten in dossier Massoed aangehouden

De twee verdachten die dinsdag werden opgepakt in verband met de paspoortzwendel die in verband wordt gebracht met de moord op de Afghaanse oppositieleider Ahmad Massoed, zijn door onderzoeksrechter Christian De Valckeneer aangehouden. Dat heeft het parket dinsdag meegedeeld.

BELGA

Eén van de verdachten is de Belgisch-Tunesische journalist Tarek Maroufi die in 1995 werd veroordeeld tot drie jaar cel voor lidmaatschap van het GIA (gewapend Islamitisch verzet). Het Brussels gerecht onderzoekt momenteel een netwerk dat vervalste gestolen paspoorten heeft geleverd aan de moordenaars die op 9 september oppositieleider Massoud om het leven gebracht hebben. De twee waren in het bezit van valse Belgisch paspoorten. De paspoorten bleken gestolen te zijn uit de ambassade in Den Haag en het consulaat in Straatsburg.

De twee nieuwe verdachten werden opgepakt tijdens huiszoekingen die De Valkeneer dinsdagmorgen in het Brusselse liet uitvoeren. In dezelfde zaak werden in november ook al huiszoekingen verricht, hoofdzakelijk in de Brusselse gemeenten in Sint-Gillis, Molenbeek en Anderlecht, maar ook in Leuven en Bergen. Drie personen werden al aangehouden, één van hen wordt verdacht van bendevorming en paspoortvervalsing.

Eén van de twee verdachten die dinsdag werden opgepakt is Tarek Maroufi. Maroufi, een tot Belg genaturaliseerde Tunesiër, is bij het Belgisch gerecht al bekend van het eerste GIA-proces in 1995. Hij werd samen met Ahmed Zaoui veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar voor bendevorming en heling. Het Italiaanse gerecht heeft in april van dit jaar om de uitlevering van Maroufi verzocht. De Italiaanse speurders verdenken hem immers van wapenhandel en handel in gestolen documenten. Hij zou ook banden hebben met terroristen die in het voorjaar een aanslag in Milaan aan het voorbereiden waren. Omdat hij de Belgische nationaliteit heeft, kan Maroufi niet zomaar uitgeleverd worden.