"Bin Laden zeker niet meer in Afghanistan"

Osama bin Laden is "zeker niet meer in Afghanistan". Dit heeft de nieuwe gouverneur van Jalalabad, Haji Zaman, woensdag laten weten. Volgens Zaman zijn alle operaties in het bergachtige gebied van Tora Bora afgerond. De gezochte Saudiër zou daar in grotten zijn geweest. Tora Bora ligt ten zuidwesten van Jalalabad. Zaman zei dat er slechts zestien leden van de extremistische strijdgroep rond Bin Laden, al-Qa'ida, gevangen zijn genomen. De Amerikanen kunnen geen volledige overwinning in Afghanistan claimen nu volstrekt onbekend is waar de leiders van al-Qa'ida zijn gebleven. Hun laatste bolwerk in Afghanistan zou in de bergen bij Tora Bora zijn geweest. Tora Bora is daardoor een van de duurste plaatsen ter wereld geworden. Journalisten betalen er minstens 400 dollar (ongeveer 18.000 frank) voor een onverwarmd kamertje zonder elektriciteit. De prijzige ruimte is onderdeel van een bouwsel van klei. Een tolk kost 250 dollar per dag en een zwaar beschadigde auto is er te huur voor ongeveer eenzelfde bedrag. Beelden of informatie kosten in de regel ook veel geld.

BELGA

Een van de media zou bij Tora Bora enorme sommen geld hebben betaald aan commandanten van de overwinnaars om exclusieve beelden te kunnen maken van gevangengenomen al-Qa'idastrijders of leden van de Taliban, de verslagen voormalige heersers over Afghanistan.

De gevangenen bieden volgens mediaberichten weinig uitkomst over de woon- of verblijfplaats van hun chefs zoals Bin Laden of diens rechterhand Ayman al-Zawahiri. Leden van inlichtingendiensten betalen commandanten dagelijks veel geld om gevangenen te kunnen verhoren. Dat levert volgens het Franse dagblad Le Monde weinig op. De duur betaalde verhoren blijken in de meeste gevallen met gevangenen te zijn die zo laag op de ladder van de hiërarchie van al-Qa'ida staan, dat sommigen niet eens goed weten waar ze zijn. Geen enkele belangrijke figuur van de al-Qa'ida is opgespoord. Volgens een bron van Le Monde zouden al in september zo'n honderd al-Qaeda medewerkers met rangen vlak onder de toplaag Afghanistan hebben verlaten en naar Iran zijn gegaan. Waar de top is gebleven, is nog steeds een raadsel. Alleen het voetvolk valt in handen van de Noordelijke Alliantie en tegen forse betaling ook in handen van ondervragers van Westerse inlichtingendiensten. De ontvluchte leden van al-Qa'ida kunnen in veel landen terecht. De beweging heeft connecties in zeker 45 landen. De meeste als toevluchtoord genoemde landen zijn op dit moment Pakistan en Somalië.