Antwerpen test elektronische belastingaangifte

Bedrijven uit de provincie Antwerpen kunnen voortaan hun oppervlaktebelastingen via het internet aan de provincie aangeven. Daarvoor werd de Digibel, of de digitale belastingaangifte, ontwikkeld. In een eerste fase is de techniek enkel beschikbaar voor enkele tientallen bedrijven en voor eenvoudige oppervlaktebelasting. Tegen 2003 moet de hele provincie van het systeem gebruik kunnen maken.

BELGA

"Op 1 januari 2002 gaat Digibel in een proefproject van start", aldus bestendig afgevaardigde Frank Geudens van Financiën. "Eerst kunnen enkele tientallen bedrijven, die aangesloten zijn op het beveiligde Isabel-netwerk, van de digitale aangifte gebruik maken. Als het proefproject lukt, kunnen vanaf 2003 de circa 140.000 bedrijven uit de provincie hun belastingaangifte digitaal verwerken". In eerste instantie gaat het over eenvoudige aangiften, aldus Geudens.

Het project concentreert zich eerst op bedrijven, omdat die meestal een internetverbinding hebben. "Particulieren zouden ook de eenvoudige gezinsbelasting kunnen aangeven, maar velen hebben nog geen internetverbinding", weet de bestendig afgevaardigde. Geudens heeft ook de ambitie om de betaling elektronisch te kunnen afhandelen. "Maar zover zijn we nog niet. De juridische problemen zijn daar nog veel groter".