Kamer verwerpt voorstel-Leduc over meenemen urne door nabestaanden

De Kamer heeft dinsdag een wetsontwerp van VLD-senatrice Jeanine Leduc verworpen dat de wet wijzigt op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. De tekst - die nabestaanden toelaat om de urne met as van overledenen mee naar huis te nemen - kreeg de steun van amper 35, vooral liberale kamerleden. Er waren 64 tegenstemmen en 31 onthoudingen.

BELGA

Nog niet zo lang geleden keurde het parlement een wet goed die toelaat dat de asse van overledenen door nabestaanden mag worden meegenomen naar huis. Dat kan echter enkel wanneer de overledene daarmee heeft ingestemd in een wilsbeschikking. Leduc wou in haar voorstel nog verder gaan en de bepaling ook mogelijk maken wanneer er geen wilsbeschikking is.

De tekst kreeg al het groen licht van de Senaat, maar werd dinsdag afgewezen door de Kamer. Eén van de redenen daarvoor is dat de deelstaten na nieuwjaar bevoegd worden voor de materie. Onder meer de groenen vonden het dan ook niet meer dan normaal dat zij zich over het thema uitspreken. Daarnaast meenden sommige kamerleden dat het voorstel voor heel wat ruzies kan zorgen tussen nabestaanden die de asse van de overledene in hun bezit willen krijgen.