Kamer keurt programmawet goed

De Kamer heeft dinsdag meerderheid tegen oppositie de programmawet goedgekeurd. Er waren 82 stemmen voor, 51 tegen en 4 onthoudingen. Opvallendste bepaling in de wet - die een hele reeks maatregelen omvat die de begroting uitvoert - is de mogelijkheid die de regering krijgt om BIAC, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, te privatiseren.

BELGA

De stemming had normaal gezien vorige donderdag al moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat de oppositie erin geslaagd was om op enkele amendementen het advies van de Raad van State aan te vragen. Dat advies leverde echter geen nieuwe elementen op.

Tijdens de bespreking van het ontwerp laakte de oppositie de machtiging die de regering krijgt om BIAC te privatiseren en de terreinen te verkopen. Gezien de crisis die er heerst in de internationale luchtvaart is het daarvoor niet het goede moment, luidde het.

CD&V-fractieleider Yves Leterme had het over het "braderen" van BIAC omdat de regering niet van plan zou zijn de schattingsprijs van het comité van aankoop over de prijs voor de terreinen (10 miljard) te volgen. Dinsdag las minister van financiën Didier Reynders een brief voor van het comité waarin het stelt dat de regering niet verplicht is zijn advies te volgen.