EU en VS praten over meningsverschil rond staal

Op twee verschillende niveaus praten de Amerikanen en de Europeanen dinsdag over staal. De Amerikaanse president George W. Bush zou binnenkort een beslissing nemen om VS-staalbedrijven financieel te steunen bij hun herstructurering. Dinsdag bezoekt de Amerikaanse handelsgezant Robert Zoellick zijn Europese collega, commissaris Pascal Lamy. Zoals gebruikelijk bij dit soort bezoeken wordt in het begin herinnerd aan de positieve evoluties van de afgelopen maanden. Het gaat dan met name over de lancering van een nieuwe onderhandelingsronde over liberalisering van de wereldhandel.

BELGA

Op dit ogenblik worden de relaties tussen de EU en de VS echter flink overschaduwd door het staalprobleem. Volgens de EU verstoort het VS-voorstel de wereldmarkt voor staal, en is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. De VS zouden al te lang verwaarloosd hebben hun staalsector te herstructureren. Niets van, zeggen de VS, op tien jaar tijd is het aantal staalarbeiders in de VS met tweederde verminderd.

Volgens de VS gaat het gewoon om een wereldwijd overschot aan capaciteit. Dat moet nationaal en internationaal worden aangepakt. Internationaal lopen er onderhandelingen binnen de Oeso, de economische denktank van de geïndustrialiseerde wereld. Nationaal is er het herstructureringsplan, dat volgens de VS compatibel is met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De EU ontkent dat.

Op een persconferentie voor Europese journalisten ging Zoellick dinsdag niet in op een ander belangrijk twistpunt tussen de VS en de EU. De VS willen niet dat Europa start met Galileo, een alternatief voor het Amerikaanse GPS-systeem voor plaatsbepaling per satelliet. De Europese Commissie en een aantal lidstaten willen een eigen systeem, om niet langer afhankelijk te zijn van het Amerikaanse systeem. GPS is een militair systeem, dat burgers gratis kunnen gebruiken maar dat door het Pentagon soms wordt uitgeschakeld. Galileo staat los van het leger, en zou deels met privé-middelen moeten gefinancieerd worden. Het probleem is dat de bedrijven niet geloven in de rentabiliteit van het project en daarom willen een aantal EU-lidstaten er niet van horen. De Amerikanen oefenen momenteel druk uit op die lidstaten om Galileo helemaal te kelderen.

Aangeboden door onze partners