Werknemers Eurostar dreigen met acties

Er dreigt een staking bij de werknemers van Eurostar aan de vooravond van Kerstmis. Duizenden reizigers dreigen te stranden bij het begin van hun wintervakantie.

BELGA

De Franse treinbestuurders in Rijsel dreigen met acties tussen donderdag en zondag. Tegelijkertijd willen de Britse treinmanagers, die instaan voor de veiligheid en het vlot verloop van het spoorverkeer, vrijdag het werk neerleggen.

Eurostar geeft toe dat het spoorverkeer onder het Kanaal tussen Londen en Parijs/Brussel "verstoord" kan worden, maar het bedrijf zoekt zitjes bij andere diensten voor passagiers wiens treinverbinding wegvalt. Eurostar vraagt de reizigers om alleszins op het normale tijdstip in te checken.

Verwacht wordt dat zowat 20.000 mensen vrijdag met Eurostar zullen reizen.

De Britse treinmanagers willen dat hun loon opgetrokken wordt tot het niveau van dat van de treinbestuurders. "Het management van Eurostar kan dit conflict ontmijnen door terug naar de onderhandelingstafel te komen," zegt een woordvoerder van de treinmanagers. De actie vrijdag is de eerste van een reeks 24-urenstakingen. De treinmanagers vragen ook een kortere werkweek.