Verdachten grootste bedrijfsfraude Duitsland veroordeeld

Een rechtbank in Mannheim heeft dinsdag hoge straffen opgelegd aan twee ex-directeuren van het boorbedrijf FlowTex. Het tweetal, Manfred Schmider en Klaus Kleiser, liet FlowTex bij het faillissement achter met een schuld van 4,32 miljard mark (2,2 miljard euro) en wordt daarmee verantwoordelijk gehouden voor de grootste bedrijfsfraude uit de naoorlogse geschiedenis van Duitsland.

APNED

Schmider krijgt twaalf jaar cel wegens bedrog, samenzwering tot bedrog en beleggingsfraude. Voor dezelfde feiten moet Kleiser negen jaar naar de gevangenis.

Volgens het openbaar ministerie klopten Schmider en Kleiser banken en leasemaatschappijen geld uit de zak door booropdrachten te fingeren. In financieringsaanvragen werd gezegd dat FlowTex over meer dan drieduizend boorsystemen beschikte, terwijl dat er maar 275 waren. Om hun bedrijf enigermate te saneren wilden Schmider en Kleiser aandelen gaan uitgeven, wat tot de aanklacht van beleggingsfraude leidde. De eerste aandelenuitgifte van 250 miljoen euro werd enkele dagen voor de arrestatie van het duo, op 4 februari vorig jaar, ingetrokken.

De advocaten van Schmider en Kleiser hadden aangevoerd dat banken, leasemaatschappijen en accountants medeschuldig waren aan het bedrog omdat ze FlowTex nooit goed hadden gecontroleerd.