Omstreden Brits Railtrack maakt 470 miljoen euro winst

Het in oktober onder beheer gestelde Britse railbouwbedrijf Railtrack heeft dinsdag gemeld in de zesmaandsperiode die in september eindigde een winst voor belasting van 292 miljoen pond (470 miljoen euro) te hebben geboekt.

APNED

In oktober verklaarde minister van transport Stephen Byers nog dat Railtrack PLC niet meer in aanmerking kwam voor subsidies omdat het een "zwart gat" was dat niet meer te redden valt. Hij kreeg van de rechtbank gedaan dat het bedrijf onder beheer werd gesteld.

Railtrack, dat zich hevig verzette tegen de stappen van de bewindsman en zei dat de situatie veel beter was, verklaarde dat de cijfers van dinsdag het ongelijk van Beyers bewijzen. Vorig jaar werd nog een winst van 175 miljoen pond (281,7 miljoen euro) geboekt in dezelfde periode.

"Zoals wij altijd hebben gezegd was Railtrack PLC niet insolvent tot Byers besloot het bedrijf in die positie te brengen", zei Railtrackdirecteur Steve Marshall. "Er was geen financiële ondergang in zicht."

Hij zei dat het bedrijf winsten had gebruikt om aflossingen te doen op leningen voor infrastructurele verbeteringen.

British Rail werd in 1994 gedeeltelijk en in stappen geprivatiseerd en Railtrack kreeg het beheer over de 32.000 kilometer spoorlijnen in Groot-Brittannië. Zo'n 25 bedrijven kregen het recht passagiers te gaan vervoeren. Na een serie ernstige ongelukken raakte Railtrack in diskrediet en moest het bedrijf honderden miljoenen extra uitgeven voor noodreparaties, waardoor het treinverkeer maanden ontregeld was.