Geen Amerikaanse steun voor Brits plan armoedebestrijding

De Britse minister van financiën Gordon Brown is er niet in geslaagd de steun van de VS te verwerven voor een Brits plan voor meer steun aan arme landen bij de bestrijding van armoede.

APNED

Groot-Brittannië heeft voorgesteld de ontwikkelingshulp die vanuit de rijke landen naar de derde wereld stroomt te verdubbelen tot 100 miljard dollar per jaar om de komende vijftien jaar de armoede in de wereld te halveren. Het 'Britse Marshallplan' moet de groeiende kloof tussen rijke en arme landen helpen dichten, een kloof die een van de oorzaken is van internationale politieke spanning en een van de voedingsbodems voor terrorisme, aldus Brown.

Groot-Brittannië heeft het voorstel vorige maand tijdens een ontwikkelingsconferentie in Canada op de agenda gezet, en hoopte op Amerikaanse steun voor het plan. De Amerikaanse minister van financiën Paul O'Neil verklaarde na het onderhoud met Brown dat de VS geen toezeggingen doen voordat duidelijk is wat de effecten van een sterk verhoogd budget voor ontwikkelingshulp is.