Wall Street krijgt weer moed

Beleggers op de effectenbeurs in New York hebben maandag weer wat moed gekregen na de flinke koersverliezen van vorige week. Twee miljardentransacties in het bedrijfsleven voedden de hoop dat de beurs in de tweede helft van december net als veel voorgaande jaren een goede periode zal doormaken.

BELGA

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende aandelen sloot met een winst van 80,82 punten (0,8 procent) op 9891,97. De index van de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs steeg met 34,28 punten (1,8 procent) tot 1987,45.

De koersen waren afgelopen vrijdag al wat opgekrabbeld. Maandag zorgde een opleving bij de bedrijfsovernames voor nieuwe impulsen. Biotechnologieconcern Amgen nam branchegenoot Immunex over en de Franse mediagroep Vivendi Universal kocht delen van USA Networks.

De grootste winnaar in de Dow-Jonesindex was telecomconcern AT&T met een koersstijging van 5,5 procent. Ook detailhandelsgroep Wal-Mart deed het goed. McDonald's, vrijdag nog de belangrijkste stijger, was nu het slechtst presterende fonds in de Dow met een koersverlies van bijna 3 procent.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro aan het eind van de handel op 0,9020 dollar na een slot van 0,9035 in Amsterdam.