Karzai overlegt met ex-koning Afghanistan

De beoogde interim-premier van Afghanistan, Hamid Karzai, heeft dinsdag in Rome overlegd met de voormalige koning van zijn vaderland en met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

APNED

Bij aankomst in Rome vertelde hij dat de VN-macht "waarschijnlijk" eerder in Kabul zal zijn dan de nieuwe regering, die zaterdag officieel zal aantreden. "Ik ken geen datum, maar ik geloof dat ze er eerder zullen zijn."

De Britse minister van defensie Geoff Hoon zei dinsdag dat een klein Brits contingent zaterdag 22 december in Kabul zal zijn, maar hij voegde er aan toe dat het grootste deel van de eenheid pas na die datum in Afghanistan zal aankomen.

Karzai gaat overleggen met Mohammad Zaher Shah, de 87-jarige monarch die sinds zijn afzetting in 1973 in Rome woont, om te zien hoe de koning naar zijn land zou kunnen terugkeren. "Karzai is naar Rome gekomen om de zegen van de koning te krijgen voor zijn moeilijke taak en de koning te informeren over de situatie Afghanistan", zei Zalmai Rassoul, een van de adviseurs van de koning in ballingschap.

Net als de koning is Karzai een pathaan, de dominante etnische groep in Afghanistan. Zaher Shah, die door het westen wordt gezien als een figuur die de nationale verzoening kan realiseren, zal naar verwachting volgend jaar naar huis terugkeren, mogelijk al in maart.

Karzai, die behoort tot de fractie van de koning, is op de Afghanistan-conferentie in Bonn eerder deze maand aangewezen als premier. Zijn kabinet omvat 29 personen die de verschillende groepen in het land vertegenwoordigen en zal zes maanden aanblijven. Daarna regeert twee jaar aan het hoofd van een verzameling stamleiders (loya jirga). In die periode moet een grondwet worden opgesteld en de rechterlijke macht en de politie worden hervormd.