Afghanistan akkoord met 5.000 man sterke vredesmacht

De nieuwe regering in Afghanistan is akkoord gegaan met de komst van een internationale veiligheidsmacht van 5.000 manschappen. Dit hebben bronnen bij het Afghaanse ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De komst van de troepenmacht maakt deel uit van de overeenkomst die begin deze maand in het Duitse Bonn werd gesloten. Een formeel akkoord volgt waarschijnlijk later vandaag. De nieuwe Afghaanse leiders wilden de grootte van de vredesmacht aanvankelijk sterk beperken. Zo liet de toekomstige minister van Defensie, Qassim Fahim, vorige week weten dat wat hem betreft er maximaal 1.000 manschappen over konden komen om de instituties van de nieuwe regering te beschermen.

BELGA

De Afghanen zijn vermoedelijk bezweken onder de internationale druk die tijdens de onderhandelingen over de vredesmacht is uitgeoefend door de Britse generaal-majoor McColl. Groot-Brittannië zal de veiligheidsmacht immers leiden.

Over de missie en omvang van de VN-vredesmacht moet nog overeenstemming worden bereikt, aldus het Afghaanse ministerie van Defensie.

De internationale troepen worden hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Kaboel ingezet. Voorts gaan ze op de belangrijkste snelwegen van de hoofdstad naar de steden Mazar-i-Sharif in het noorden, Kandahar in het zuiden en op de Kaboelse luchthaven Bagram opereren.