Sinn Feinleider Adams ontmoet Castro

De leider van de Noord-Ierse partij Sinn Fein, Gerry Adams, heeft maandag in Havana overleg gevoerd met de Cubaanse leider Fidel Castro.

APNED

De staatstelevisie toonde beelden van Adams, die door Castro werd rondgeleid op een lagere school. In een anderhalf uur durende toespraak gaf Castro hoog op over de Cubaanse verworvenheden en zei hij dat na de lagere school ook het voortgezet onderwijs een revolutie zal ondergaan. Adams, die als een hoge gast werd behandeld, hield zelf geen toespraak.

Adams legde een krans bij het monument voor de Cubaanse vrijheidsstrijder Jose Marti en riep op tot de beëindiging van het Amerikaanse handelsembargo tegen het eiland. Hij voerde een gesprek met Carlos Lage, de vice-president die geldt als het brein achter de beperkte economische hervormingen van de laatste jaren op Cuba.

Adams was in november nog in de Verenigde Staten om daar geld in te zamelen onder Iers-Amerikanen. Tijdens dergelijke reizen houdt Adams zijn socialistische idealen op de achtergrond. Cubaanse ballingen die in de VS wonen zien in Adams' bezoek aan Cuba een bewijs dat Castro terroristen steunt.