President Venezuela start nieuwe beweging

De onlangs door een landelijke staking tegen zijn economische politiek in het nauw gebrachte Venezolaanse president Hugo Chavez heeft maandag voor tienduizenden aanhangers een "bolivariaanse revolutionaire beweging" ontketend. Een netwerk van duizenden volkscomités ("bolivariaanse kringen") moet de problemen en wensen van de bevolking aan de regering overbrengen. Tegelijkertijd moeten de kringen de anti-imperialistische ideologie van Chavez verspreiden, zei minister van hoger onderwijs Hector Navarro.

APNED

"Maak de Yare-gevangenis maar vast klaar", dreigde Chavez zijn critici. "Degenen die het land willen destabiliseren, kunnen daar eindigen." Chavez zat zelf twee jaar vast in de gevangenis na een mislukte couppoging, negen jaar geleden.

De beweging is vernoemd naar de onafhankelijkheidsheld Simon Bolivar, die in de eerste helft van de negentiende eeuw grote delen van Zuid-Amerika bevrijdde van de Spaanse koloniale overheersing. De oppositie verdenkt Chavez ervan met de comités een instrument voor politieke controle te willen oprichten.