Rusland breidt kernindustrie komende jaren fors uit

Rusland bouwt de komende jaren in eigen land zeker vier extra kernreactoren en zal daarnaast meewerken aan de bouw van nucleaire faciliteiten in China, Iran, India en een aantal voormalige sovjetrepublieken.

APNED

Volgens de Russische minister voor nucleaire energie, Alexander Rumjantsev, beleeft de Russische kernindustrie een "post-Tsjernobyl renaissance." De afgelopen jaren is de angst voor nog een kernramp na het ongeluk in 1986 bij Tsjenobyl langzaam gesleten en ziet Rusland in de relatief goedkope kernenergie een oplossing voor het elektriciteitstekort waar het land in toenemende mate mee te kampen heeft.

De Verenigde Staten oefenen al enige tijd druk uit op Rusland om af te zien van de bouw van een kerncentrale in Iran omdat de nucleaire technologie gebruikt zou kunnen worden bij de productie van kernwapens. Moskou weigert echter af te zien van de opdracht ter waarde van ongeveer 36 miljard frank en zegt dat de kernreactor die gebouwd zal worden bij de havenstad Busehr alleen voor civiele doeleinden gebruikt kan worden.