Recordaantal stripliefhebbers voor Stripgidsdagen in Turnhout

De veertiende stripgidsdagen, dit weekend in Turnhout, brachten ruim 4.000 toeschouwers meer dan in 1999 naar 'het mekka van de strip'. Toen kwamen 10.000 geïnteresseerden opdagen, dit jaar 14.000, meteen een nieuw record. Dat zegt de voorzitter van de Bronzen Adhemar Stichting (BAS), Patrick Van Gompel.

BELGA

In het cultureel centrum De Warande signeerden 64 striptekenaars hun boeken. "Het is een overdonderend succes geworden. Er waren zelfs Duitsers en Engelsen die naar hier zijn gekomen om pakweg een Canadese stripauteur te zien", evalueert Van Gompel. "Deze editie was voor ons alles of niets. Minder bezoekers zou het einde betekenen van de stripgidsdagen. Maar dit succes bewijst dat de strip niet dood is, ondanks de dalende verkoop."

In 2001 is ook het record van het aantal handtekeningen gebroken, weet Van Gompel. "William Vance signeerde in 1991 liefst 600 boeken op twee dagen. Maar de negen auteurs van 'Het Geheim van de kousenband' signeerden zondag op twee uur tijd 600 exemplaren. Op een gegeven moment stonden 250 wachtenden rijtje te schuiven voor een handtekening."

Het Geheim van de Kousenband kwam tot stand door Marc Sleen en Dirk Stallaert (Nero), Merho (Kiekeboe), Hec Leemans (F.C. De Kampioenen), Karel Biddeloo (De Rode Ridder), Marc Legendre (Biebel), Paul Geerts (Suske en Wiske) en Urbanus en Linthout (Urbanus).

Dit jaar waren er ook opvallend veel jonge auteurs aanwezig. Minister Anciaux kondigde zaterdag aan werk te zullen maken van een echt stripbeleid. Zo wordt het budget dat het Fonds der Letteren aan de strip besteedt, verdubbeld tot 3 miljoen frank (74.368,06 euro).

Patrick Van Gompel: "Het is een begin. Minister Anciaux heeft zaterdag de strip op de politieke agenda gezet. Hij heeft zich verantwoord voor de beloften die hij twee jaar geleden deed en officieel aangekondigd dat er in 2002 een Vlaamse Gemeenschapsprijs komt voor de strip". Maar aan het sociaal statuut van de stripauteur kan minister Anciaux helaas niets veranderen. Dat is een federale bevoegdheid, luidens Van Gompel.