Duitse schrijver Stefan Heym overleden

De Duitse schrijver Stefan Heym is zondag op 88-jarige leeftijd overleden in Israël. De auteur, die eigenlijk Helmut Flieg heette, gold als een van de bekendste hedendaagse Duitse schrijvers.

APNED

Heym sprak donderdag op een door een cultureel centrum georganiseerde Heinrich Heine-conferentie in Jeruzalem. Zaterdag reisde hij voor een vakantie met zijn vrouw af naar de Dode Zee, waar hij een dag later overleed aan een hartaanval.

Heym, zoon van een joodse koopman, vluchtte in 1933 naar Praag en week in 1935 uit naar de Verenigde Staten. In de Tweede Wereldoorlog keerde hij onder de Amerikaanse wapenen terug naar Europa. Nadat hij wegens zijn communistische sympathieën uit het leger was ontslagen, vestigde Heym zich in 1952 met zijn Amerikaanse vrouw in de DDR.

Ook in de DDR kreeg Heym het aan de stok met de autoriteiten als gevolg van zijn "kritische marxistische" houding. Na de Duitse hereniging nam hij in 1994 voor de post-communistische PDS zitting in het Duitse parlement. Na een jaar gaf hij zijn zetel echter weer op uit protest tegen een loonsverhoging voor de parlementsleden.

Tot Heyms bekendste boeken horen de Engelstalige bestseller

The Crusaders

(1948), zijn afrekening met het stalinistische DDR-verleden

Collin

(1979) en zijn autobiografische

Nachruf

(1988).