Doden bij verijdelde poging tot staatsgreep Haïti

Bij gevechten na een aanval van zwaar bewapende commandotroepen op het nationaal paleis van Haïti zijn maandag zeven mensen om het leven gekomen. Volgens de regering ging het om een poging tot staatsgreep. Na enige tijd wisten agenten het parlementsgebouw te heroveren op de indringers. Een van de belagers werd doodgeschoten. De overigen wisten te ontkomen.

BELGA

Honderden met machetes zwaaiende aanhangers van president Jean-Bertrand Aristide meldden zich in de uren na de nachtelijke poging tot staatsgreep bij het gebouw in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince en staken de huizen van enkele oppositieleiders in brand en vernielden een paar partijkantoren.

Aristide zelf bevond zich tijdens de couppoging in zijn woonhuis in een buitenwijk van Port-au-Prince en bleef ongedeerd. Nadat maandag de orde was hersteld gaf Aristide een radiotoespraak waarin hij het mislukken van de staatsgreep afkondigde.

Volgens een regeringswoordvoerder probeerden de belagers, die zich in vier voertuigen verplaatsten, maandag na middernacht eerst in een staatsgevangenis binnen te dringen. Toen dat mislukte, zetten ze koers naar het presidentiële paleis, waar ze een granaat naar binnen wierpen en twee bewakers vermoordden. Twee voorbijgangers kwamen om het leven toen een groepje belagers al schietend uit het paleis vluchtte. Bij gevecten op straat kwamen nog eens twee mensen om het leven.

De rebellen zouden sympathisanten zijn van voormalig politiechef Guy Philippe, die vorig jaar naar de Dominicaanse Republiek uitweek. Philippe ontkende betrokken te zijn bij de aanval. Hij zei dat de couppoging in scène was gezet om de oppositie in een kwaad daglicht te stellen. Aanhangers van Aristide koelden hun woede over de poging tot staatsgreep op een aantal gebouwen van de oppositie, die ze in brand staken. Daarbij zouden geen gewonden zijn gevallen.

De belagers droegen het uniform van het door Aristide in 1994 ontbonden leger, zei het hoofd van de beveiligingsdienst van het paleis. Aristide werd in dat jaar door de Verenigde Staten weer in het zadel geholpen, nadat de in 1990 democratisch gekozen president in het najaar van 1991 als gevolg van een militaire staatsgreep de macht kwijtraakte. Afgelopen februari begon hij aan zijn tweede ambtstermijn als president.

De VS riepen Amerikaanse burgers in Haïti maandag op binnen te blijven. De ambassade sloot haar deuren na de aanval op het nationaal paleis. Het ministerie van buitenlandse zaken in Washington riep de Haïtiaanse bevolking op kalm te blijven.