Vredesmacht zaterdag in Kaboel verwacht

De eerste manschappen van de internationale vredesmacht worden zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel verwacht. Dan wordt de macht er officieel overgedragen aan de overgangsregering van het land, zo heeft de speciale afgevaardigde van de Verenigde Staten voor Afghanistan, James Dobbins, maandag bekendgemaakt.

BELGA

Bij de VS-ambassade in Kaboel hebben Amerikaanse soldaten opnieuw de Amerikaanse vlag gehesen, die er sinds 1989 niet meer wapperde. Dat gebeurde in aanwezigheid van James Dobbins. De vlag die maandag werd gehesen, was dezelfde als diegene die tot januari 1989, kort voor het einde van de Russische bezetting in Afghanistan, boven de Amerikaanse ambassade hing.

Volgens Dobbins symboliseert het wederhijsen van de vlag het "diplomatieke, politieke en economische engagement van de Verenigde Staten in Afghanistan". "Wij zijn hier om te blijven", zo voegde de Amerikaan er nog aan toe.

De overgangsregering in Afghanistan, een politiek ontwerp dat enkele weken geleden in het Duitse Bonn werd opgemaakt, zou vanaf volgende zaterdag voor een periode van zes maanden in werking moeten treden. Washington is in afwachting van een concrete politieke invulling alvast van plan een kantoor te openen in Kaboel.