Australiër die voor Taliban vocht nu in Amerikaanse handen

Een Australiër die voor de Afghaanse Taliban vocht is door de Noordelijke Alliantie overgedragen aan de Amerikaanse strijdkrachten, heeft de Australische regering maandag gemeld.

APNED

De 26-jarige David Hicks werd op 9 december gevangen genomen. Sinds maandag bevindt hij zich op een schip van de Amerikaanse marine, waar agenten van de Australische inlichtingendienst hem mogelijk zullen ondervragen.

De regering in Canberra zei dat onderzocht wordt of Hicks de Australische wet heeft geschonden door zich aan te sluiten bij de Taliban. Als bewezen kan worden dat Hicks zich als huurling heeft verkocht hangt hem een gevangenisstraf van veertien jaar boven het hoofd.

Door zijn familie 'Indiana Jones' genoemd reisde Hicks in 1999 naar Kosovo om daar te vechten aan de zijde van het plaatselijke bevrijdingsleger. Nadat hij zich tot de islam had bekeerd ging Hicks later dat jaar naar Pakistan, waar hij zich voegde bij de Lashkar-e-Taiba, een militante moslimgroepering. Vorig jaar stak Hicks de grens over naar Afghanistan en kwam hij in een trainingskamp van terroristenleider Osama bin Laden terecht.