Confrontatie Greenpeace en Japanse walvisvaarder

In wateren rond de Zuidpool is het maandag tot een confrontatie gekomen tussen een Japanse walvisvaarder en activisten van Greenpeace.

APNED

Activisten van de milieuorganisatie hadden in twee rubberboten hun moederschip MV Arctic Sunrise verlaten om te verhinderen dat een afgeschoten dwergvinvis op het Japanse fabrieksschip Nisshin Maru geladen zou worden. De Japanse walvisvaarders richtten waterkanonnen op de milieuactivisten, die gevaar liepen overboord te worden geslagen en in het ijskoude water terecht te komen. Het Japanse instituut voor walvisonderzoek verweet Greenpeace juist de veiligheid van de opvarenden van de Nisshin Maru in gevaar te hebben gebracht.

Japan mag dit seizoen 440 dwergvinvissen vangen voor wetenschappelijke doeleinden. Greenpeace zegt dat het vlees uiteindelijk gewoon in de handel komt en dat de vangst de walvisstand bedreigt. Phil Robinson, een Nieuw-Zeelandse helikopterpiloot van Greenpeace, zei met zijn team zeldzame opnamen te hebben gemaakt van een veertig minuten durende jacht van een Japans harpoenschip op een dwergvinvis.