Meningsverschil EU en VS over Midden-Oosten

Tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten bestaan "potentiële verschillen" over de strategie om een eind te maken aan het conflict in het Midden-Oosten. Dat geeft eurocommissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten, zondag toe in een gesprek met de Britse tv-zender Sky News.

BELGA

"Ik denk dat er verschillen in visie bestaan in de schoot van de Europese Unie, en eveneens tussen de EU en de VS", aldus Patten. "Voorlopig zijn we erin geslaagd om op een verstandige manier goed samen te werken", ging Patten verder. Hij hoopt dat een zichtbaar meningsverschil niet aan de oppervlakte zal komen.

"Ik hoop dat we ons verder zullen kunnen concentreren op het aanmoedigen van president Arafat om te strijden tegen het terrorisme aan de ene kant en op het onder druk zetten van de Israëli's om meer te doen dan eenvoudige veiligheidsmaatregelen te nemen aan de andere kant", aldus Patten. Israël moet politieke en economische vooruitzichten bieden, vindt de eurocommissaris.

Patten verdedigden de Palestijnse president Arafat ook. "Zijn mogelijkheid om te vechten tegen het terrorisme zwakt af wanneer Israël verder het veiligheidsnetwerk van de Palestijnen bombardeert", voorspelt hij.

Op de Top van Laken hield de EU vast aan Arafat als gesprekspartner. "Israël moet een gesprekspartner hebben, zowel om het terrorisme uit te roeien als om vredesgesprekken te voeren; die partner is de Palestijnse Autoriteit en zijn verkozen president Yasser Arafat. Zijn mogelijkheden om het terrorisme te bestrijden mogen niet verzwakt worden", staat het in de Verklaring over het Midden-Oosten die de staats- en regeringsleiders vrijdagavond op de Top van Laken hebben aangenomen.

Ze riepen Israël voorts op zijn troepen terug te trekken, de niet-gerechtelijke executies stop te zetten, de blokkade van de Palestijnse gebieden op te heffen, de kolonisatiepolitiek te bevriezen en alle operaties tegen de Palestijnse infrastructuur stop te zetten.

De VS plaatsten in de nacht van vrijdag op zaterdag hun veto tegen een Palestijnse resolutie die, volgens de Amerikanen, de recente anti-Israëlische aanslagen negeert en tot doel heeft Israël te isoleren.