Vier vrijlatingen in dossier Cools

De Luikse kamer van inbeschuldigingstelling heeft maandag de vrijlating bevolen van Richard Taxquet, Mauro De Santis, Pino Di Mauro en Cosimo Solazzo. Ze zullen de gevangenissen van Lantin en Hoei (Di Mauro) in de loop van maandagnamiddag verlaten.

BELGA

De vier werden begin vorige week aangehouden op bevel van de raadkamer. Die had de onmiddellijke aanhouding van 9 van de 10 verdachten in de zaak Cools bevolen, met het oog op hun verwijzing naar assisen.

Alain Van der Biest werd vorige week maandag als eerste terug aangehouden. Vrijdag werd hij opnieuw vrijgelaten. Ook de overige al gearresteerde medeverdachten in de zaak Cools tekenden beroep aan tegen hun aanhouding. Dinsdag zal de KI zich buigen over het beroep van Silvio De Benedictis tegen zijn aanhouding.

Donderdag zal de KI het beroep het beroep behandelen dat de meeste beschuldigden hebben aangetekend tegen hun verwijzing naar de KI, die hen op haar beurt naar assisen zou verwijzen. Volgens het parket-generaal zijn deze beroepen ontontvankelijk.

Momenteel zijn enkel Iachino Contrino, Carlo Todarello en Domenico Castellino niet opgepakt geweest. Castellino bevindt zich in Italie. Van Todarello heeft het gerecht geen nieuws. Contrino zou nog deze week van zich laten horen.