Europees Parlement reageert optimistisch op Verklaring

De leden van het Europees Parlement (EP) reageren optimistisch op de Verklaring van Laken. Zowel de samenstelling van het voorzitterschap van de Conventie als de brede waaier van discussiethema's kunnen constitutionele specialisten Jo Leinen (PES) en Inigo Mendez de Vigo (EVP) tevreden stemmen.

BELGA

BR>

Zaterdag gaven de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie groen licht aan de Verklaring van Laken. Met die tekst wordt een brede Conventie in het leven geroepen, die de hervorming van de Europese Unie moet voorbereiden. In dat overlegforum zetelen 16 europarlementsleden. In het halfrond heeft men steeds gevochten voor de oprichting van een Conventie. Het is de enige mogelijkheid voor de europarlementsleden om een invloed uit te oefenen op de toekomstige verdragswijzigingen.

Mendez de Vigo en Leinen, de constitutionele experten van het EP, lieten zich goedkeurend uit over de nominatie van de voorzitter en de vice-voorzitters. Wel vinden ze het aandeel van de parlementsleden in het presidium beperkt. De Spanjaard Mendez de Vigo wordt nagenoeg zeker één van de twee europarlementsleden in dit gezelschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer