'Glenn Miller stierf bij Britse bommenregen'

Print
De legendarische Amerikaanse big band-dirigent Glenn Miller (1904-1944) zou bij een bommenregen van de Britse luchtmacht om het leven zijn gekomen. Dat moet blijken uit een documentaire van de Britse zender Channel 4, die zich baseert op een getuigenis van een soldaat die mogelijk getuige was van het incident.
Miller, dirigent van evergreens als 'In the mood' en 'Moonlight Serenade', verdween op 15 december 1944 tijdens een vlucht over het Kanaal. De muzikant was op weg naar Parijs, waar hij een kerstconcert voor de geallieerde troepen zou geven. Zijn lichaam en het vliegtuigwrak werden nooit teruggevonden.
Uit de documentaire blijkt nu dat die bewuste dag 139 Britse Lancaster bommenwerpers vanuit Duitsland terug naar Groot-Brittannië vlogen na een mislukte opdracht. De toestellen loosden hun bommen boven het Kanaal.
Aan boord van één van de toestellen was de Brit Fred Shaw, die vlak voor zijn overlijden enkele jaren terug een amateurvideo opnam. Hierin vertelt Shaw, die als navigator dienst deed, dat hij nieuwsgierig naar de vallende bommen, uitkeek waar ze terecht kwamen. Hierbij zag hij dat een klein Canadees vliegtuigje, van het in Groot-Brittannië zeldzame type 'Noorduyn Norseman', onder de bommenwerpers vloog. Het was precies in een dergelijke type eenmotorig toestel dat Miller het Kanaal overvloog.
Shaw legde nooit het verband tussen zijn waarneming en de verdwijning van Miller, tot hij in 1956 een film over het leven van de populaire big band-leider zag.