Gerard Mortier ontgoocheld over cultuurlandschap

De twintig miljoen die het Forum in Gent toegewezen kreeg, stemt Gerard Mortier tot vreugde, ofschoon de definitieve beslissing door Vlaams cultuurminister Bert Anciaux op de lange baan geschoven werd.

BELGA

BR>

Intussen werden "vijf schitterende architecten" weerhouden voor het ontwerpen van een Forum-gebouw; Mortier kon tijdens een persbabbel vrijdagavond in Gent alvast bevestigen dat er tenminste één Belgische ontwerper tussen zit. Binnenkort zal Mortier een gesprek aanvragen met de minister van cultuur, om uit te zoeken "waar hij nog aanvullingen wil bij de gedane studies".

Eerst en vooral wenste Gerard Mortier een misverstand uit de weg te ruimen. Zijn functie als "gedelegeerd bestuurder" in de Parijse Opera betekent niet dat hij nu al de volle verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven voor de Franse cultuurtempel. De Opera is met ruim vierduizend plaatsen - 2.400 in de Bastille en 2.000 in het Palais Garnier - immers een echte "fabriek", dixit Mortier.

Wel zal hij gedurende de eerste 4 of 5 maanden het personeel proberen te "informeren", waarna hij zich aan het nadenken zet over de toekomstige programmatie. Twee bevoegdheden vallen hem ten deel: een speelplan voor de toekomst bepalen en de nodige contracten afsluiten. Intussen zal hij gedurende drie jaren de programmatie van de Triënnale in het Ruhrgebied bepalen.

Een van de concrete acties van Mortier in eigen land zal bestaan uit "lobbying naar het publiek toe". De "filosofische" studie van professor Hendrik Pinxten, een voorbereidend onderzoek voor het Forum, moet "vertaald in een voor de bevolking begrijpelijke taal". Het grootste probleem ligt echter bij de culturele instellingen, zo blijkt. "Ik ben geweldig ontgoocheld dat zij een puur defensieve houding aannamen", zei Mortier over het Forumdebat. Jerry Aerts van deSingel zat volgens hem "totaal naast de kwestie" en ook de anderen lieten alleen hun "schrik" spreken. "Ik heb nog steeds geen enkel tegenvoorstel gekregen", besloot Mortier. Nu wil ik hen eens vragen stellen, over hun beleid bijvoorbeeld, klonk het. Zo heeft Mortier ernstige vragen bij het feit dat vele directeurs "10 tot 15 jaar op hun post blijven zitten". Als het Forum er ooit komt, zal hij het waarschijnlijk niet leiden. Wel wil hij "een jonge equipe helpen samenstellen en hen op de sporen zetten".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer