"Instellingskinderen moeten hun dossier kunnen inkijken"

Print
Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) wil er op korte termijn voor zorgen dat minderjarigen die in een instelling werden geplaatst, hun dossier kunnen inkijken. Dat was één van de belangrijkste eisen van de jongeren. Die waren in het Fort van Hoboken samengekomen om met de minister over hun verzuchtingen te praten.
BR>
"Het kan niet dat de jeugdrechter en welzijnswerkers over de jongeren praten op basis van een dossier dat de betrokkenen niet kunnen inkijken. Ik ga er voor zorgen dat dit wel kan", zegt Mieke Vogels. Verder komt er een affiche waarop de rechten van kinderen staan afgedrukt. De affiche moet in alle Vlaamse jeugdinstellingen tegen de muur hangen, zodat de jongeren weten wat ze wel en niet mogen.

Popster Ronny Mosuse, die zelf een instellingsverleden heeft, trad op als spreekbuis van de ongeveer vijftig Vlaamse jongeren tussen 14 en 18 jaar. "In een interview met Humo heb ik gezegd dat er in mijn tijd te weinig aandacht was voor jongeren in een instelling, en dat dit blijkbaar nog steeds zo is. Prompt kreeg ik van Mieke Vogels de uitnodiging om te vertellen hoe het dan wel moet. Daarom ben ik nu hier", zegt Ronny Mosuse.

"Mieke van het Vogelkabinet" noemde Ronny Mosuse de groene politica, wat op gelach bij de jongeren kon rekenen. Toch was het zaterdag vooral bittere ernst. "De jongeren weten wat ze willen. Net zoals ik vroeger zijn ze op zoek naar warmte, liefde en genegenheid. Kunnen praten als dat nodig is, komt ook vaak terug op het verlanglijstje", zegt Ronny Mosuse.

Mieke Vogels erkende het belang van dergelijke zaken, maar kon niet beloven dat er snel verandering zal komen op dat vlak. "Zoiets heeft te maken met mentaliteit en middelen. De opvoeders hebben enorm veel werk en kunnen zich niet altijd vrijmaken op het juiste moment. Ik zal deze problemen bespreken met de instellingen."

De jeugdwelzijnssector wordt op dit moment grondig hervormd. Voor Mieke Vogels het moment om scheefgetrokken situaties recht te zetten. "Vooral de lange wachtlijsten en de hoge werkdruk moeten worden aangepakt. Jongeren moeten sneller worden begeleid. Nu passeren ze allerlei instanties, waar ze niet kunnen worden geholpen. Pas dan is er enige opvang. Daardoor worden jongeren in een instelling gezet, om enkele weken later weer naar een andere instelling te verhuizen."

Op het einde van de dag kreeg Mieke Vogels een zelfgemaakt kunstwerk van de jongeren. De minister zei dat ze vanaf nu het nieuws extra in de gaten moeten houden. "Als ik in mijn kabinet wordt geïnterviewd, zullen jullie zien dat het schilderij een ereplaats heeft gekregen in mijn werkkamer."