"Woordblindheid is geen handicap, maar een gave"

Dyslexie

is een miskend probleem. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de wereldbevolking dyslectisch is. Vaak worden dyslectici afgedaan als incompetente, trage mensen, die met hun lees- en schrijfproblemen een handicap torsen. "Dat klopt niet", oordeelt Ron Davis, dyslecticus en bedenker van de Davis-Counselingmethode. "Dyslexie is geen handicap, maar een gave."

Sylvie Bauwens

BR>

Dyslexie wordt ook wel woordblindheid genoemd, maar het is meer dan dat. De meest herkenbare verschijnselen zijn problemen met lezen en schrijven, spellen en het hanteren van abstracte begrippen zoals bijvoorbeeld oorzaak en gevolg. Andere kenmerken kunnen bijvoorbeeld zijn moeite met rekenen, tijd- en plaatsverwarring en wanordelijkheid.

Ook de Amerikaanse ingenieur, zakenman en beeldhouwer Ron Davis had met deze problemen af te rekenen en ontwikkelde twintig jaar geleden, op 38-jarige leeftijd, een methode om zijn eigen dyslexie te corrigeren. Uitgangspunt was dat dyslexie geen handicap is, maar een extra gave. De methode wordt in Amerika al jaren in vele scholen met succes toegepast en ook in Nederland is men al een zestal jaar met Davis Counseling bezig. In ons land is tot nog toe geen enkele erkende Davis consulent, en dus zoeken vele ouders van dyslectische kinderen hun heil noodgedwongen bij onze Noorderburen. Daarom zijn Leo en Christien D'Hoore van de Allergiespeciaalzaak in Sluis, vlak bij de Belgische grens, nu gestart met een workshop om Davis-consulenten op te leiden.

"Wij hebben zelf twee dyslectische kinderen: Marcel (14) en Oscar (10)", zegt Christien. "Thuis waren het speelse, leuke en intelligente kinderen, maar eens ze in een schoolse situatie terechtkwamen, werden het kinderen met faalangst, die hun glimlach verloren en totaal niet konden aarden. Die twee gedragspatronen van onze kinderen waren zo verschillend, dat we wisten dat er iets niet klopte. In onze zoektocht naar een oplossing, kwamen we terecht bij het boek 'The gift of dyslexia' van Ron Davis."

Structuur

Christien was erg onder de indruk en besloot om Siegerdina Mandema te contacteren, een vrouw die in Nederland met de Davismethode werkte. "Marcel volgde bij haar de vijfdaagse cursus, en de resultaten waren verbluffend. Hij werd ineens veel kalmer, vergat zijn spullen niet meer, kwam op tijd, kon de ondertitels op tv plots wel lezen... Kortom, hij was in zo'n korte tijd veel gestructureerder geworden. Vroeger vertelde Marcel altijd dat hij in zijn gedachten door drie camera's naar de dingen keek; hij had geen vast beeld om zich op te fixeren. Dat had hij na die vijf dagen ineens wel: hij wist dat hij op bepaalde momenten bij wijze van spreken twee camera's moest uitschakelen, en maar door één camera mocht kijken. Dat hielp hem enorm, onder meer bij het lezen en schrijven."

De gave van dyslexie, Ron Davis, Uitgeverij Elmar, 214 blz., 590 frank (14,63 euro) Dyslectische kinderen, Robin Temple, Uitgeverij Elmar, 158 blz., 595 frank (14,75 euro) Allergiespeciaalzaak, fam. D'Hoore, Nieuwstraat 3, 4524 EB Sluis, Nederland, tel/fax: 00 31 117 46 29 40, www.allergie-speciaalzaak.nl. U kan er onder meer bovenstaande boeken vinden.