Las elke dag een piekeruurtje in om goed te slapen

Het Centrum voor Stoornissen van Slapen en Waken (CSSW) van het Universitair Ziekenhuis Gent heeft een uitgebreide internetsite met informatie over de slaap en slaapstoornissen. Daarbij worden veertien regels vermeld voor beter slapen.

BR>

Slaap enkel zoveel als nodig is om u fris te voelen tijdens de volgende dag. Te veel tijd in bed spenderen leidt tot onderbroken en oppervlakkige slaap.

Sta elke dag van de week op rond hetzelfde tijdstip. Op regelmatige tijdstippen wakker worden, geeft automatisch aanleiding tot regelmaat bij het inslapen.

Dagelijkse lichaamsbeweging verbetert de slaap.

Isoleer de slaapkamer tegen lawaai en licht.

Zorg voor een ideale temperatuur in de slaapkamer. Overdreven warmte of koude kan de slaap verstoren.

Zowel honger als een volle maag kunnen slaap verstoren. Een lichte snack vóór het slapengaan kan de slaap bevorderen.

Vermijd om 's avonds grote hoeveelheden water te drinken, zodat u nachtelijk opstaan om te plassen voorkomt.

Vermijd dranken met cafeïne (koffie, thee, cola) in de namiddag en de avond.

Het chronisch gebruik van tabak verstoort de slaap, omdat nicotine opwekkende effecten heeft.

Vermijd alcohol, vooral 's avonds. Alhoewel alcohol soms het inslapen bevordert, heeft het toch een slaapverstorend effect in de tweede helft van de nacht.

Indien u nerveus of gefrustreerd wordt omdat u niet kunt inslapen, doet u er goed aan om op te staan, naar een andere kamer te gaan en u wat te ontspannen. Het heeft geen zin inspanningen te doen om in slaap te komen, want dit lukt toch niet.

Als u veel ligt te piekeren in bed, doet u er goed aan 's avonds een pieker(half)uurtje in te lassen voor u gaat slapen. Zo is er geen noodzaak meer tot nadenken op het ogenblik dat u in bed stapt.

Als u te veel naar de wekker kijkt tijdens de nacht, of indien het geluid van de wekker u hindert, verwijder dan de wekker.

Gebruik niet meer dan twee- tot driemaal per week een slaappil.

WEBSITE