Giscard d'Estaing wordt Conventievoorzitter

De voormalige Franse president Valery Giscard d'Estaing wordt de voorzitter van de Conventie, de instelling die vanaf volgend jaar de nieuwe EU-verdragswijzigingen moet voorbereiden. Voormalig Belgisch premier Jean-Luc Dehaene en de Italiaanse ex-premier Giuliano Amato worden de vice-voorzitters.

BELGA

BR>

De come-back van de 75-jarige Giscard is het werk van Jacques Chirac. Hij schoof hem als voorzitter naar voor. Niet iedereen was opgezet met Giscard, maar Frankrijk -dat er in slaagde met Duitsland front te vormen- zette de Europese Raad voor het blok. Velen vonden Giscard een man van het verleden, dus een betwistbare figuur om het debat over de toekomst van de Unie te leiden. Om die bezwaren te counteren, pakte het Belgisch voorzitterschap op het laatste moment met een joker, of liever twee jokers uit. Er worden twee vice-voorzitters benoemd. Het zijn de voormalige premiers Jean-Luc Dehaene en Giuliano Amato. Beiden maakten deel uit van de Groep van Laken die premier Guy Verhofstadt adviseerde bij de redactie van de Verklaring van Laken.

In laatste instantie werd het aantal leden van het presidium dat de Conventie zal leiden, van 5 naar 12 gebracht. Naast de voorzitter en vice-voorzitters, zijn dat 3 vertegenwoordigers van de regering, 2 van de nationale regeringen, 2 van het Europees Parlement en 2 van de Europese Commissie. Tijdens een toelichting voor de pers hamerde Verhofstadt erop dat het presidium de effectieve leiding van de Conventie zal hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer