Deelnemers Top beginnen aan tweede dag

De top van Laken begint zo dadelijk aan zijn tweede en (wellicht) laatste dag. De staats- en regeringsleiders van de 15 EU-lidstaten, gemeenzaam de chefs genoemd, verzamelen tegen half tien op het paleis, om door te gaan tot deze namiddag, avond of nacht. Op de middag komen de premiers van de dertien kandidaat-lidstaten langs voor de lunch.

BELGA

BR>

De dag van de chefs is al vroeg begonnen. Zoals de traditie het wil, krijgen ze rond zeven uur de ontwerpteksten op hun hotelkamer geleverd. Zo komen ze goed voorbereid aan de laatste rechte lijn van de onderhandelingen.

Deze nacht hebben de topadviseurs gewerkt aan twee teksten. Er is de verklaring van Laken. Die start een Conventie (zeg maar werkgroep) op over de toekomst van Europa. Vertegenwoordigers van regeringen, nationale parlementen, het Europees parlement en de Europese commissie krijgen een dik jaar en een breed mandaat om na te denken over institutionele hervormingen, over een "grondwet".

De tweede tekst is een verzameling conclusies die uit de besprekingen kunnen getrokken worden: over nieuwe interne EU-beslissingen, over buitenlandse politiek, over wat er de komende maanden moet gebeuren in het EU-huishouden.

De onderhandelingen vandaag zullen dus gaan over bepaalde bewoordingen in de twee teksten, over de benoeming van een voorzitter van de Conventie, en over de toewijzing aan Europese steden van 'zetels'. Dit zijn de standplaatsen van nieuwe EU-agentschappen, voor voedselveiligheid of maritieme veiligheid bijvoorbeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer