Euro-minikit nu te koop bij ons

Alle Vlamingen kunnen vanaf vandaag een euro-minikit kopen. Voor een plastic zakje met 29 euromuntjes betaalt u vijfhonderd frank. In stations van de NMBS, winkels van De Lijn, postkantoren en banken zijn de kits te koop. In Nederland en Frankrijk kwamen de munten vrijdag al op de markt. Het liep er storm.

BELGA

BR>

In totaal worden er vanaf vandaag 5,5 miljoen euro-minikits in omloop gebracht. Goed voor 165 miljoen euromunten of 860 ton, die nog vóór 1 januari worden verspreid. De rest van de munten worden via de handelaars in omloop gebracht.

De bankkantoren die vandaag, zaterdag, geopend zijn, verwachten een eerste rush op de euro. Van de 5,5 miljoen minikits worden er immers 4,2 miljoen via de banken verspreid. Alleen, niet alle bankkantoren zijn op zaterdag geopend. De banksector verwacht daarom dat de meeste eurominikits vanaf maandag over de toonbank zullen gaan.

Bij de NMBS is al sprake van enige vertraging in de distributie, alle stations zullen pas tegen woensdag bevoorraad zijn. Maar zeker is dat er vandaag al in 60 tot 70% van de stations euro-minikits te koop worden aangeboden. De Lijn verkoopt de kit pas vanaf maandag. Bij De Post was de toestand vrijdag nog niet duidelijk.

De verkoop van de kits in de eurozone is geregeld door de Europese Centrale Bank (ECB). Die had de datum voor de bevoorrading van particulieren vastgelegd op 15 december. Een voorstel van minister van Financiën Didier Reynders om de bevolking vóór 1 januari ook al eurobiljetten ter beschikking te stellen, haalde het niet. De ECB wil de bevolking al laten wennen aan de nieuwe munten. Ermee betalen kan pas vanaf 1 januari. Naast Belgen en Luxemburgers kunnen vandaag ook Spanjaarden, Italianen en Finnen een euro-minikit aankopen. In Duitsland, Oostenrijk, Griekenland en Portugal start de verkoop maandag. Vrijdag was de première voor Nederland, Frankrijk en Ierland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer