Bush kondigt opzeg ABM-verdrag aan

De Amerikaanse president George W. Bush heeft de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het anti-rakettenakkoord ABM (Anti Ballistic Missile Treaty) officieel aangekondigd. Rusland, de natie waarmee de VS het verdrag in 1972 sloot, is eveneens op de hoogte gebracht, aldus Bush donderdag p een persconferentie in het Witte Huis in Washington.

BELGA

"Ik kan en zal niet toelaten dat de Verenigde Staten nog langer deel uitmaken van een verdrag dat ons verhinderd een efficiënt eigen defensiesysteem uit te bouwen", zo legde Bush de Amerikaanse beslissing uit. Bush meldde voorts dat hij zijn ambtgenoot Vladimir Poetin ingelicht heeft. "Poetin is het met mij eens dat onze terugtrekking uit het ABM-verdrag de nieuwe, goede relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten en de veiligheid in Rusland zelf niet mag infecteren", aldus de Republikein.

Het ABM-verdrag werd op 26 mei 1972 ondertekend door de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon en Leonid Breznjev. Het voorzag in wederzijdse beperkingen van de raketafweersystemen. Volgens Bush is het verdrag, dat in principe niet eenzijdig kan worden opgezegd, een soort relikwie van het Koude-Oorlogsverleden, en staat het ABM de ontwikkeling van een "beperkt en efficiënt" Amerikaans ruimteschild in de weg.