Nieuwe methode om paling te doden

Print
Het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) en onderzoeksinstituut ID-Lelystad hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarmee palingen humaner te doden zijn. Bij de huidige manier treedt de dood langzaam in en schieten veel palingen in de stress.
De onderzoekers H. van de Vis van het RIVO en B. Lambooij van ID-Lelystad bedachten een methode waarbij de beesten binnen een seconde worden bedwelmd. Daarna zijn de bewusteloze palingen te doden en te slachten.

Dat is voor de vissen pijnlozer dan het zogeheten 'doodkruipen', dat de palingindustrie momenteel toepast. Die manier houdt in dat de dieren levend worden ontslijmd in een zoutbad. Omdat de palingen steeds bij bewustzijn blijven, zoeken zij nog enkele minuten lang naar ontsnappingsmogelijkheden.

Bij de nieuwe methode komen de dieren eerst in zoet water tussen twee elektroden. Een flinke stroomstoot maakt de dieren bewusteloos en gevoelloos, beweren de onderzoekers. Daarna worden de palingen gedood door enkele minuten een relatief lage stroom door het water te stoten, in combinatie met het doorleiden van stikstofgas. Het systeem is voorlopig nog niet op grote schaal toepasbaar.