Packard Bell dumpt surfers

"Alle Packard Bell thuiscomputers worden geleverd met een

gratis en onbeperkt

internet-abonnement voorgeïnstalleerd. Zolang je een Packard Bell thuiscomputer hebt, kan je zonder enige beperking overal heen surfen. Je betaalt geen abonnementskosten." Aldus de aanlokkelijke voorwaarden van de publiciteitscampagne van pc-fabrikant Packard Bell in het najaar van 1999. Wie een Packard Bell thuiscomputer kocht, kreeg er gratis een "levenslang" internetabonnement bij, inclusief 20 MB webruimte, 5 e-mailadressen, enzovoort. Deze promotie-actie was een voltreffer en maakte Packard Bell op korte tijd marktleider in de thuis-pc.

BR>

Maar nu, nog geen twee jaar later, is het mooie liedje uit. Duizenden Packard Bell-bezitters ontvingen dit weekend een laconieke e-mail met het nieuws dat de internetconnectie via de servers van Packard Bell per 1 januari wordt afgesloten. Alle abonnees moeten overstappen naar internetprovider Wanadoo en moeten ook nieuwe e-mailadressen aanmaken. Ze moeten hun digitale correspondenten verwittigen, en wie zijn e-mail adres op zijn naamkaartjes of briefpapier heeft staan, is de sigaar. Op 31 januari wordt de server van Packard Bell afgesloten. E-mail die daarna nog binnenkomt, gaat verloren.

De vrolijke afscheidsmail van Packard Bell bevat een kant-en-klare link naar Wanadoo. Als je hierop klikt worden meteen de internet-instellingen van je pc gewijzigd van Packard Bell naar Wanadoo. Maar dan is ook het liedje uit, want als je gekozen hebt voor het goedkopere Surfcard-systeem, moet je om verder te kunnen surfen eerst in de winkel een Wanadoo Surfcard gaan kopen en die installeren. Dat staat niét in de e-mail. Wie een beetje handig is, kan zijn Packard Bell instellingen herstellen, maar zoniet is het ergeren en wachten geblazen.

Packard Bell en Wanadoo zijn natuurlijk érg blij, want de ene is van die lastige surfers af die toch niets meer opbrengen nu ze hun pc gekocht hebben, en de andere heeft er als provider meteen duizenden klanten bij. Om de slachtoffers te laten delen in hun vreugde, spiegelen ze hen voor dat ze nu "tot 22 % goedkoper" zal surfen. Maar dat is discutabel. Tot nu toe betaalde je als Packard Bell surfer aan Belgacom alleen je effectieve surftijd, zijnde 40 frank per daluur en 100 frank per piekuur. Die factuur valt nu weg, maar bij Wanadoo betaal je... exact even veel. Met dit verschil, dat je de Belgacom factuur pas weken nà het surfen moet voldoen, terwijl je de Surfcard op voorhand moet kopen. Bovendien schermen Packard Bell en Wanadoo wel met 28 uur gratis surftijd, maar ze zeggen er niet bij dat het gaat om tien "echte" gratis uren en dan drie uur per Surfcard van twintig uur. Wie weinig surft zal dus pas na een jaar zijn laatste gratis uren kunnen savoueren. Bovendien geldt het aanbod voor iederéén, en is het geen speciaal aanbod voor Packard Bell klanten. Je kan ook kiezen voor volledig gratis internet bij Wanadoo, dus zonder Surfcard, maar dan blijft je Belgacom factuur identiek. Winst : nul. Tenzij je eerst een Surfcard koopt, je tien gratis uren opgebruikt, en daarna overstapt op gratis internet. Kan het nóg ingewikkelder?

Tenslotte dient vermeld te worden dat de servers van Packard Bell betrouwbaarder waren dan die van Wanadoo. Zo lag de website

maandagmiddag urenlang uit wegens onderhoud.