Osama bin Laden misschien "man van het jaar"

Print
Tot verbijstering van heel wat Amerikanen heeft Osama bin Laden een grote kans om tot 'Persoon van het jaar 2001' te worden verkozen. In de aanloop naar de verkiezing die jaarlijks door het magazine Time wordt georganiseerd, blijkt uit de opiniepeilingen dat Osama bin Laden tot nu toe 12,4 procent van de stemmen heeft, een voorlopige derde plaats.
BR>
Enkel de Amerikaanse president George W. Bush en zijn vrouw Laura gaan de man die ervan verdacht wordt achter de aanslagen van 11 september te zitten, voor. De Amerikaanse president, toen nog in de running voor de presidentstitel, sleepte de prijs vorig jaar in de wacht. In de huidige polls bekleedt de uittredende burgemeester Rudolph Giuliani een vierde plaats met 7,2 procent van de stemmen.

De talrijke nominaties voor Osama bin Laden doen heel wat stof opwaaien in de Verenigde Staten. Op het discussieforum van Time regent het e-mails waarin afschuw voor een eventuele eerste prijs voor Osama bin Laden wordt uitgedrukt. "Als bin Laden verkozen wordt, is het net alsof al het leed en de chaos die de man in de Verenigde Staten en elders in de wereld heeft aangericht hem nog wat opbrengen ook", aldus Diana Betancur. "Dit zou gekken overal in de wereld alleen maar aanmoedigen hetzelfde doen", voegt ze er nog aan toe.

Begrip voor de nominatie van bin Laden is er echter ook. "Bin Laden verenigde ons tegen het terrorisme, niet Bush", aldus D. Richards, die verwijst naar het feit dat de verkiezing tot persoon van het jaar iemand moet zijn die het "nieuws en het leven in een bepaald jaar in goede of in kwade zin het meest heeft beïnvloed", een definitie die de stichter van Time, Henry Luce, in 1927 bedacht.

Als Osama bin Laden het haalt, zou het niet de eerste keer zijn dat gestigmatiseerde schurken tot persoon van het jaar worden verkozen. Ook onder anderen Jozef Stalin en Adolf Hitler kregen ooit de titel. Andere, minder omstreden, winnaars waren Martin Luther King, Paus Johannes Paulus II en koningin Elisabeth II van Groot-Brittannië. De uiteindelijke beslissing valt op 22 december. De Amerikaanse nieuwszender CNN, die net als Time tot het mediaconcern Time Warner behoort, krijgt de eer de winnaar als eerste bekend te maken.