Belangrijke onderscheiding voor pianistenduo Kolacny

Print
Het gezaghebbende Franse vaktijdschrift 'Diapason' heeft het Belgische pianistenduo Steven en Stijn Kolacny een 'Diapason d'or' toegekend voor hun cd 'Uit het Boheemse Woud. Legenden' met muziek van Antonin Dvorak. De Kolacny-broers leidden ook het jeugdkoor Scala dat afgelopen zondag optrad tijdens de doopplechtigheid van prinses Elisabeth, dochter van prins Filip en prinses Mathilde.
Een 'Diapason d'or' wordt slechts met mondjesmaat toegekend. Dat deze ook in Europees opzicht belangrijke onderscheiding Belgische klassieke muzikanten te beurt valt, is uitzonderlijk. Dezelfde cd werd eerder in het Nederlandse vaktijdschrift 'Luister' al bekroond. Naar aanleiding van deze bekroning treedt het pianoduo op 7 april 2002 op in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel.
De bekroonde cd dateert van 1997 en werd indertijd uitgebracht door Eufoda, het platenlabel van het Davidsfonds. Via Eufoda bracht het pianistenduo ook nog 4 andere cd's uit met muziek van Brahms, Schubert, Dvorak en hedendaagse Belgische componisten. Sinds twee jaar heeft het pianistenduo onderdak gevonden bij Universal Music Belgium. Dit leidde tot dusver tot een cd met werk van Eric Satie en de Scala-cd 'Christmas time is here'.