Subsidies voor Tongeren dankzij erfgoedconvenant

Print
De Vlaamse gemeenschap wil een erfgoedconvenant afsluiten met Tongeren voor de erkenning van Tongeren als belangrijke cultuurhistorische stad. Dat heeft de Tongerse schepen van cultuur Hugo Biets woensdag bekend gemaakt.
Vlaanderen sloot eerder al dergelijke convenanten af met de steden Antwerpen, Brugge en Gent. Onder impuls van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux komt daar nu naast Leuven en Mechelen ook Tongeren bij. Anciaux selecteerde Tongeren naar eigen zeggen omdat Tongeren er "als relatief kleine stad in geslaagd is om zich ijzersterk te profileren via de Gallo-Romeinse archeologie en de mythes daaromtrent".
Door de erkenning kan Tongeren voortaan aanspraak maken op subsidies vanwege de Vlaamse gemeenschap. Volgens Biets kan het Tongerse erfgoedbeleid daardoor gevoelig uitgebreid worden en kan de stad voorts een stimulerende en coördinerende rol gaan spelen voor de hele streek. "Misschien wordt dit wel een unieke kans om Haspengouw als cultuurregio bij uitstek op de kaart te zetten", aldus nog de Tongerse schepen.
De stad Tongeren besliste zopas ook om een kunsthistoricus aan te werven om het erfgoedbeleid van de stad deskundig uit te voeren.