Toekomst New DAT op de helling

Print
De schuldeisers van SIC (Sabena Interservices Center) zijn het woensdag niet eens geraakt of ze het herstelplan voor het coördinatiecentrum zullen aanvaarden of verwerpen. Donderdag wordt er gestemd, indien het plan verworpen wordt zou dat betekenen dat ook de luchtvaartmaatschappij DAT in een faling terechtkomt. DAT is immers op haar beurt voor 112 miljoen euro schuldeiser bij SIC.
In het herstelplan dat de commissarissen van het coördinatiecentrum voorstelden, wordt de voorkeur gegeven aan het voortbestaan van DAT. SIC zou daarbij nog eens 100 miljoen euro in de luchtvaartmaatschappij moeten injecteren, wat bij een aantal schuldeisers op weerstand stuitte. Het feit dat een deel van die investering, 50 miljoen euro, afkomstig is van de verkoop van Sabena Technics (ook schuldeiser bij SIC) speelt mee in het wantrouwen. Dat geld dreigt immers pas over enkele maanden als Technics een koper vindt, vrij te komen.

De modaliteiten voor de investering in DAT blijven bovendien vaag en hypothetisch. SIC zou immers pas bereid zijn 100 miljoen euro te investeren op voorwaarde dat ook de groep van investeerders rond Lippens en Davignon een stevig engagement in de luchtvaartmaatschappij neemt. Daarnaast is ook de kalender voor de verschillende stortingen onvolledig. De eerste storting, voor een bedrag van 30 miljoen euro, zou moeten gebeuren voor het eind van het jaar. Verdere data werden niet vastgelegd. Een deel van de schuldeisers van SIC reageerde donderdag ook zeer terughoudend om te investeren in een maatschappij waarvan het lot verre van zeker is en waarvan zelfs de Vlaamse overheid terugschrikt om te investeren.