Joden planden aanslag op moskee

Print
De voorzitter van de radicale Amerikaanse joodse organisatie Jewish Defense League (JDL), de 56-jarige Irv Rubin, is samen met een medewerker in Los Angeles gearresteerd in verband met een samenzwering voor een bomaanslag op een moskee en het kantoor van een Arabisch-Amerikaans Congreslid.
BR>
Rubin en een ander lid van de militante groep, de 59-jarige Earl Krugel, worden beiden in voorlopige hechtenis vastgehouden. Federaal aanklager John Gordon zei dat de arrestaties dinsdagavond waren verricht nadat explosieven bij de woning van Krugel waren bezorgd. In de woning was nog meer belastend materiaal gevonden. Rubins advocaat Peter Morris hield het op een "overdreven reactie op de gebeurtenissen van 11 september". Autoriteiten zeiden dat het kennelijk de bedoeling was de King Fahd Moskee in Culver City en het bureau van de Republikeinse afgevaardigde Darrell Issa op te blazen. Issa is de kleinzoon van Libanese immigranten.

De politie was getipt over geheime ontmoetingen waar een aanslag werd beraamd op de Muslim Public Affairs Council in Los Angeles. De samenzweerders besloten het afgelopen weekeinde hiervan af te zien en hadden de andere doelen gekozen. De JDL werd oorspronkelijk door Meir Kahane opgericht om met geweld een einde te maken aan antisemitische uitingen in New York City. De organisatie kreeg een slechte naam doordat haar leden bomaanslagen gingen plegen, meest op sovjetdoelen, als vergelding voor de wijze waarop joden in de Sovjet-Unie werden behandeld. Kahane verliet de JDL in de jaren tachtig, waarna een machtsstrijd ontstond waarbij Rubin betrokken was. Kahane werd in 1990 in New York vermoordr.

Rubin staat bekend om zijn neiging confrontaties aan te gaan, bijvoorbeeld met blanke supremacisten. Hij is naar eigen zeggen meer dan veertig keer gearresteerd. In 1980 werd hij berecht en vrijgesproken van het aanzetten tot moord op Amerikaanse nazi's.