VS zeggen ABM-verdrag eenzijdig op

Print
De Amerikaanse president George W. Bush heeft woensdag de leiders van het Congres op de hoogte gebracht van zijn beslissing, het anti-rakettenakkoord ABM (Anti Ballistic Missile Treaty) eenzijdig op te zeggen. Dat heeft de fractieleider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Daschle, meegedeeld.
BR>
In Rusland ziet men de officiele Amerikaanse bekendmaking gelaten tegemoet. Daschle zei niet te weten wanneer Moskou van de Amerikaanse beslissing op de hoogte zal worden gebracht, maar volgens het Russische agentschap Interfax gebeurt dit reeds morgen/donderdag.

Het ABM-verdrag werd op 26 mei 1972 getekend door de president Richard Nixon en Leonid Breznjev en voorzag in wederzijdse beperkingen van de raketafweersystemen. Maar volgens Bush is het verdrag, dat in principe niet eenzijdig kan worden opgezegd, een soort relikwie van het Koude-Oorlogsverleden, en staat het ABM de ontwikkeling van een "beperkt en efficiënt" Amerikaans ruimteschild in de weg.

Tegelijk wil Bush evenwel de samenwerking met Rusland tegen de proliferatie van nucleaire wapens verderzetten. De Russische president Vladimir Poetin had de voorbije maanden meermaals gedreigd met een nieuwe nucleaire-wapenwedloop in het geval de VS uit het ABM-verdrag zouden stappen. Maar die toon is recentelijk zwaar afgezwakt. Rusland was voorbereid op zulke ontwikkeling, zo verluidt nu in militaire kringen. In de plannen voor de nationale veiligheid "is een eventueel Amerikaans opzeggen van het ABM reeds ingecalculeerd".