Sacharovprijs voor vredesactivisten

Een Israëlische en een Palestijnse vredesactivist en een Angolese priester hebben woensdag de prestigieuze Sacharovprijs voor de mensenrechten ontvangen van het Europese Parlement in Straatsburg.

APNED

BR>

Nurit Peled-Elhanan, verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit in Israël, en de Palestijnse schrijver Izzat Ghazzawi krijgen de prijs voor hun actieve betrokkenheid bij het vredesproces in het Midden-Oosten, de Angolese aartsbisschop Zacarias Kamuenho voor zijn pogingen om vrede te stichten in het in een lange burgeroorlog verwikkelde Angola.

De prijs, waaraan een geldbedrag van 15.000 euro is verbonden, is genoemd naar de voormalige sovjetdissident Andrej Sacharov en wordt ieder jaar toegekend aan mensen die strijden voor de mensenrechten en de democratie.

Peled-Elhanan verloor drie jaar geleden haar 13-jarige dochter, die werd doodgeschoten door een Palestijnse sluipschutter. Sindsdien heeft zij zich in het publieke debat herhaaldelijk uitgesproken voor verzoening tussen Israël en de Palestijnen. Ghazzawi, die in 1993 eveneens een kind verloor bij het Israëlisch-Palestijnse conflict, spreekt zich in zijn boeken uit voor vreedzame coëxistentie met Israël en heeft de leiders van beide partijen opgeroepen weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.