Vliegtuigspotters na 34 dagen vrij

Print
Een Griekse rechter heeft woensdag de vrijlating onder borg bevolen van twaalf Britten en twee Nederlanders die sinds 8 november vastzaten omdat ze foto's hadden genomen van luchthavens en opstijgende vliegtuigen. De activiteit van deze "planespotters", luchtvaarhobbyisten die de bewegingen van vliegtuigen observeren, was door het Griekse gerecht geïnterpreteerd als "spionage".
BR>
De Griekse radio meldde dat de "planespotters" ondanks herhaalde waarschuwingen ook militaire luchthavens fotografeerden. In Groot-Brittannië, waar "planespotting" net als het meer populaire "trainspotting" een gangbaar tijdverdrijf is, ontstond grote verontwaardiging over de arrestatie van de Britten. Kranten riepen op tot een boycot van Griekse producten.

De rechter in de Griekse havenstad Kalamata liet de leden van de club vrij tegen betaling van een borgsom van vijf miljoen drachme of 16.600 euro. De aanklacht tegen hen werd teruggebracht van spionage tot "illegale informatiegaring". Meteen zien de aangeklaagden een eventuele celstraf gereduceerd van 20 tot maximum vijf jaar. Intussen mogen ze naar hun thuisland terugkeren. Griekenland heeft na de aanslagen op 11 september de veiligheidsmaatregelen rond militaire installaties en luchthavens verscherpt.