Kwart van de verkochte producten in apotheek zijn geen geneesmiddelen

Print
Een kwart van de producten die afgelopen jaar (oktober 2000 tot september 2001) in de Belgische apotheken verkocht werden, waren eigenlijk geen geneesmiddelen. De markt van de zogenaamde parafarmaceutische producten is sinds 1999 jaarlijks met 5 procent gegroeid. Dat cijfer is woensdag bekend gemaakt door FarmaPlus, de raadgevende vereniging voor parafarmaceutische producten.
Parafarmaceutische producten zijn niet als geneesmiddel geregistreerd maar worden toch in de apotheek verkocht. In de Belgische apotheken gingen van oktober 2000 tot september 2001 in totaal 305,2 miljoen producten over de toonbank. Een vierde daarvan (71,3 miljoen) waren parafarmaceutische middelen. Financiëel zijn die producten echter slechts goed voor 14,3 procent van de totale omzet.

De meest verkochte parafarmaceutica waren cosmetica en hygiënische producten. Dan volgen niet geregistreerde medische middelen (zoals vitamines), medische hulpmiddelen (bijvoorbeeld gipsverbanden) en voedingsproducten (zoals babyvoeding). In een apotheek worden eigenlijk drie categorieën van producten aangeboden. Er zijn de medicijnen waarvoor een doktersvoorschrift nodig is (bijvoorbeeld antibiotica), geneesmiddelen die vrij mogen verkocht worden (bijvoorbeeld hoestsiroop). Een derde soort zijn de parafarmaceutische producten. De meest verkochte geneesmiddelen zijn nog altijd diegenen die een voorschrift vergen.